maandag 30 december 2019

Hoor de wind waait....







Als jullie me hier zouden zien zitten, dan zou je je afvragen wat dit nog te maken heeft met hulp aan vluchtelingen. Ik zit heerlijk in een grote plofstoel, het haardvuur brandt mooi en ik heb mijn eigen heerlijke dekentje van thuis over mijn knieën getrokken. Een glaasje rode wijn staat naast mijn stoel en af en toe nip ik daaraan, terwijl ik geniet van mijn heerlijk gevulde buik (met overheerlijke rijst, ei en salade). Buiten hoor ik de wind langs het huis razen, je zou je zo voor kunnen stellen dat het Sinterklaas is.

En dat is waar het wringt. Ik zit er nu even heerlijk bij, maar ik heb een hoop leed van buiten naar binnen zien komen de afgelopen dagen. Iedere morgen rond kwart voor negen staat de eerste bus voor de deur. Als we die openschuiven komt er een enthousiast "hello", "salaam"naar buiten, uitgesproken door acht koude mensen. Soms zijn het volwassen vrouwen, soms tienermeiden, gevolgd door kinderen van alle leeftijden. Eerst zo snel mogelijk naar binnen voordat we uitpuzzelen wie bij wie hoort. In de bus hebben de gasten al een warme kruik gekregen, maar als de kou in je botten zit (en je daardoor misschien ook wel helemaal niet geslapen hebt), ben je na een rit van twintig minuten nog niet ontdooid. Snel schuift iedereen bij de open haard die we zo hard mogelijk laten branden op dit moment. We slaan dekens om de mensen heen die er het koudst uitzien en eventuele zieken krijgen nog wat extra aandacht om warm te worden.

En dan begint het ritueel. We schenken drinken in (thee of sap) en geven informatie over Shower Power. Iedereen krijgt 5 minuten stromend water (i.v.m. de kosten van afvoer van vuil water), kinderen kunnen in een grote teil gewassen worden en wc-papier moet in de prullenbak. Of alle informatie landt zullen we later dat uur wel merken.
We maken een indeling wie naar welke douche gaat en wie welk groepje begeleidt. Daarna begint de uitdaging om spullen te zoeken. Vrouwen krijgen zolang de voorraad strekt een bh, onderbroek en sokken. Kinderen krijgen een onderbroek, hemd en sokken. En als we zien dat het nodig is, of als erom wordt gevraagd kijken we nog voor een mutsje of schoenen. Vooral de situatie rondom de schoenen is schrijnend, we hebben weinig op voorraad, maar zien wel veel kinderen op crocks binnenkomen. Als daarbij de voeten ook nog bloot zijn kan je je alleen maar indenken hoe koud zo'n kind het moet hebben.

Hierna gaat de eerste persoon onder de douche. Tienermeiden en grote kinderen zelfstandig, maar regelmatig verdwijnt er ook een half gezin in een badkamer. Gisteren maakte ik het mee dat een moeder met drie kinderen de badkamer ging. Na veel gespetter en gelach werden er in een tijd van drie minuten drie hummeltjes naar buiten geduwd, in niets anders dan een handdoek. Nu ben ik gewend om kinderen aan te kleden, maar dit tempo kon ik niet bijhouden. Gelukkig schoot mijn collega te hulpen en konden we ze net voordat ze weer verkleumden in de kleren krijgen.
Op het moment dat ik de jongste zijn sokjes aan zou trekken kwam nummer twee(4jaar) tevoorschijn. Snel trok hij de sokken uit mijn handen om ze met een ondeugende grijns in het zakje te stoppen waarin hij ze gekregen had, samen met zijn eigen sokjes. Wat nou aantrekken, dit cadeautje moest geshowd worden. Nadat ik ze terug had en broertjelief opnieuw de sokken stal gaf ik de strijd op, het kleinste jongetje liep intussen namelijk vrolijk rond op zijn blote voetjes.

Na het douchen volgt nog bijna een uur van ontspannen. Nagels lakken, vlechten maken, haar föhnen, kletsen en thee drinken voor de volwassenen. De kinderen doen ook hun haar en knutselen, spelen of komen jou 'helpen'. Het bloed door de aderen lijkt letterlijk weer te gaan stromen. Een kom soep gaat er meestal met smaak in, het fruit op tafel wordt opgegeten en de bekers nog een keer bijgevuld. Als het signaal komt dat het bijna tijd is om op te doeken zucht de ruimte. Terug naar Moria, niemand die dat wil....

(Volgende keer een verslag van mijn shoppingtour door Mytilini.)

zondag 22 december 2019

Ik ben bang dat er niks meer van mij over is....

rustig rustig, niet schrikken. Fysiek ben ik prima in orde. En ook mentaal is er niks mis. Maar mijn hart, ik ben bang dat dat stukje voor stukje is gesmolten de afgelopen weken. Bijna dagelijks kreeg ik een lief appje, een financiële gift of een tasje gevuld met onderbroeken en mutsjes.  En iedere keer smolt mijn hart daar een stukje van, totdat ik voor mijn gevoel compleet gesmolten was. Want in al deze gebaren zag ik de liefde, de liefde van iemand die omkijkt naar zijn medemens en tijd, geld en energie geeft om deze liefde om te zetten in iets concreets.

Van alles wat ik ontving kreeg ik een grote glimlach op mijn gezicht. Voor zover mogelijk heb ik geprobeerd iedereen te bedanken, maar niet altijd is dat gelukt. Daarom wil ik via deze weg iedereen heel erg bedanken! Wow, wat ontzettend mooi wat jullie samen hebben gedaan en bij elkaar hebben gebracht. Graag wil ik een aantal acties extra benoemen

*Speciaal denk ik aan de dagbehandelingsgroep die een tas vol mutsjes maakten voor de baby's in Moria. Ook een moeder en dochter die mij zijdelings kenden gingen op die manier aan de slag. Wat bijzonder dat jullie samen de tijd namen om voor deze kinderen aan de slag te gaan! Ik heb genoten van jullie prachtige patroontjes en het idee dat ieder mutsje staat voor een warm hoofdje. 

*Dank aan de school die besloot om van het opgehaalde zendingsgeld van dit jaar 500 euro over te maken naar ShowerPower! Ook NGK-gemeente de Pelgrim (waar ik zondag naar de kerk ga)haalde geld op voor dit doel, na een collecte werd er 562,20 euro overgemaakt naar de organisatie. Ongelooflijk!

*College de Kleine Prins Utrecht (waar ik werk) ging na mijn oproep met hun leerlingen aan de slag. De docenten besloten hun leerlingen les te geven over vluchten en hen in de gelegenheid te bieden om in hun schoolwinkel onderbroeken en mutsjes te kopen. De leerlingen deden massaal mee en vlak voor de kerstvakantie kreeg ik een mand vol spullen aangeboden. 

*Op de stationsweg 109 in Ede werd tot twee keer toen een complete doos met spullen gevuld. Medewerkers en vrijwilligers van Tijd voor Actie, Dien je stad, Coördinatie Vrijwilligers Vluchtelingen in Ede, Laten we Welzijn en Present vulden deze samen.  

Bij elkaar haalden we samen het volgende op: 
  • 196 Kinderonderbroeken (met daarbij nog 49 kinderhemden)
  • 216 vrouwenonderbroeken (en nog enkele bh's en hemden)
  • 162 babymutsjes (en nog enkel sjaals, handschoenen, sokjes en rompertjes)
  • €1267,76 waarmee ik op Lesbos nog veel meer spullen kan gaan halen
Dank, ontzettend veel dank aan iedereen die iets heeft gedaan en/of gegeven. Ik ga alles naar Lesbos brengen en met heel veel liefde uit delen!! 

Heel veel liefs, 
Tamara

p.s. mocht je op facebook mijn oproep hebben gedeeld zou je dan ook de dankjewel-post die ik daar vanavond post willen delen. Op die manier hoop ik ook alle anonieme gevers te bedanken. 


woensdag 13 november 2019

Een hoofd vol gedachten, een doos vol onderbroeken


100 kilometer per uur, dat wordt de nieuwe maximumsnelheid op de wegen hoorde ik vanavond op tv terwijl ik rustig mijn heerlijke lasagne op at. Rutte noemde het een 'rotmaatregel' en ik snapte dat hij dat vond. Toen ik even iets uit de keuken wilde pakken meende ik de presentator te horen zeggen dat Rutte had aangegeven dit moeilijker te vinden dan de hele vluchtelingenproblematiek. U kunt zich mijn reactie voorstellen: ik vloog tegen het plafond! Was die man helemaal van lotje getikt?! 100 km/h is vervelend, maar toch in de verste verte niet te vergelijken... Die man moet zelf eens in een tentje gaan zitten.... "Rutte, not my president", hoorde ik mezelf al mompelen.

Oké, oké... ik kan een beetje doordraven. En na een paar minuten mompelen, mopperen en hoofdschudden besloot ik dat het misschien toch wel slim was om even op te zoeken wat Rutte nu precies gezegd had. De NOS hielp me gelukkig snel en kon me gerust stellen. Rutte had gezegd dat hij de stikstofproblematiek qua complexiteit net zo ingewikkeld vond als de vluchtelingenproblematiek. Dat is natuurlijk andere koek.

Toch zette de uitspraak me weer even aan het denken. Waarom is het toch allemaal zo complex met die vluchtelingen? Het deed me terugdenken aan een week eerder toen ik met mijn vader in de Bethelkerk in den Haag een keukentafelgesprek van de Christeunie bijwoonde.
Hoe gastvrij willen en kunnen we zijn was daar de vraag.  Ik denk vaak dat we de vluchtelingen van de Griekse eilanden gewoon zo snel mogelijk moeten verdelen over de Europese landen en hen een eerlijke en snelle procedure moeten geven. Op deze avond leerde ik dat het helaas niet zo simpel is. Juist bij gastvrijheid hebben we ook grenzen nodig leerde ik deze avond, anders zal het draagvlak onder de Nederlandse bevolking minder worden. Juist wanneer we met elkaar vaststellen wat we willen en aankunnen zal de angst minder worden en kunnen we uiteindelijk meer aan. En hardop uitspreken wat wij als CU-leden dachten dat Nederland aankon bleek behoorlijk eng, bijna niemand waagde zich er aan. En dus snap ik ook dat Rutte niet voor een makkelijke taak staat, met een land vol mensen dat soms weinig ruimte meer over heeft voor vluchtelingen.

Deze avond van de CU bracht me nieuwe inzichten, maar frustreerde me ergens ook. Wat kopen de bewoners van de vluchtelingenkampen er immers voor dat wij er nog even over  moeten nadenken wat we aankunnen, NIETS! Dagelijks lopen mensen in Moria nieuwe trauma's op terwijl wij praten en vergaderen.

En toch. Toch is het goed dat we praten, twijfelen en discussiëren. Samen nadenken over de vraag of iedereen welkom is en wat we wel of niet aankunnen. Maar gelukkig kunnen we in de tussentijd wel blijven helpen. En tjonge... wat dat betreft gebeurde er iets in deze zelfde week. 10 dagen geleden publiceerde ik op Facebook de flyer voor de onderbroeken- en mutsjesactie. Ruim 14 keer werd deze gedeeld door vrienden en kennissen. En het nieuws verspreidde zich als een malle. Ik kreeg reacties van familie, vrienden, kennissen, kennissen van kennissen en totaal vreemden. Op mijn bankrekening zag ik het ene na het andere bedrag verschijnen en de dozen op verschillende locaties vulden zich in rap tempo. Fantastisch! Elk onderbroekje brengt een grote smile op zijn gezicht.
We weten misschien niet altijd wat we moeten doen, maar in dit geval weten we blijkbaar wel wat we niet moeten doen: mensen in een vuile onderbroek laten lopen. Mensen, jullie zijn fantastisch!!!




zaterdag 26 oktober 2019

Frisse billen


Ik wil u een twee nogal persoonlijke vraag stellen.
Hoe vaak trekt u een schone onderbroek aan? En, hoeveel onderbroeken heeft u?  
Wees maar gerust. U hoeft de antwoorden niet met mij te delen.

Ter voorbereiding op deze blog deed ik wat research via google. Nu dacht ik dat alles in de wereld ongeveer wel was onderzocht, ik bedoel als er zelfs is onderzocht of de geur van je oma je vrolijk maakt dan zouden we over ondergoed toch ook veel moeten weten…
Helaas,  het lukte mij niet uit te vinden hoeveel onderbroeken de gemiddelde persoon heeft, maar mijn eigen kledingkast leverde er toch 15 op. Ook op forums kwam ik dit soort getallen vaak tegen. Hoe vaak mensen een schone onderbroek aantrekken leverde ook interessante verhalen op, jakkes! Laten we het erop houden niet iedereen de opvoeding van zijn/haar ouders goed heeft onthouden.

Zoals u wel weet zijn er vaak inzamelingsacties gehouden voor de vluchtelingen op de Griekse eilanden. Ik heb zelf ook regelmatig geholpen om bij dit soort acties spullen die ingeleverd waren uit te zoeken. Honderden broeken, truien, mutsen en sjaals zijn door mijn handen gegaan, iedereen had zijn kledingkast uitgemest en er gingen dozen vol schatten die kant op.
Maar onderbroeken, die zaten er niet bij. Logisch, want we vroegen om geen gebruikt ondergoed in te leveren. Kunt u zich dus  voorstellen hoe groot het tekort daar dus aan is?! 

Shower Power biedt vrouwen en hun kinderen bij hun douchebeurt daarom schoon ondergoed aan.
Ik wil deze daarom gaan inzamelen de komende periode. Waar en wanneer ik dat ga doen laat ik nog weten, maar mocht u mee willen doen wilt u dan vast uw ogen openhouden in de winkel.
Concreet is dit wat ik zoek:
-        - Kinderondergoed voor jongens en meisjes. Onderbroeken en hemden, nieuw en in de verpakking.
-        - Vrouwenondergoed: Onderbroeken en hemden. Nieuw en in verpakking.
-        - Babymutsjes voor binnen en buiten, schoon/uitgewassen

Hoe lief ik het ook vind als u meer wilt doneren, dit is het enige dat ik meeneem naar Lesbos (vanwege de kilo’s)
Meer goederen doneren kan wel via Attika Human support. Op de pagina wat kanjij doen kan je hier meer informatie over vinden bij punt 4. Daarnaast kan je natuurlijk ook doneren aan Shower Power, meer hierover vind je op de zelfde pagina bij punt 5.  

woensdag 9 oktober 2019

Geluk

In mijn laatste post schreef ik al iets over het geluk dat wij hebben met de plek waar we geboren zijn.
Bij mijn zus thuis hangt daarover dit prachtige gedicht van Lentezoet.....


zaterdag 5 oktober 2019

Douchen in dankbaarheid


Leven in dankbaarheid;  in mijn (christelijke) opvoeding speelde dankbaarheid een belangrijke rol. Van kinds af aan kreeg ik het mee om God te danken voor dat wat ik gekregen had en vertelden mijn ouders mij over mensen in de wereld die het niet zo goed getroffen hadden als ik.
Het ene moment lukt dit leven in dankbaarheid me beter dan het andere moment. Soms kan ik een echte mopperkont zijn en vergeet ik even hoe goed ik het heb.

Afgelopen september schreef ik me in bij shower power aan de slag te gaan. Ik las in die dagen opnieuw de cijfers (13000 mensen op een plek waar 3100 mensen passen), ik zag de foto's van ondergelopen tenten en mensen die nog geen tent hadden, ik las over de stress en de paniek in het kamp nadat er brand uit brak en over de doden die hierbij vielen.
Verbijstering en machteloosheid bleven als gevoel achter. Waarom doet Europa niks? Wat is er nodig om verandering te brengen. Ik weet het niet meer....

Opeens realiseer ik me weer hoe dankbaar ik mag zijn dat mijn wieg in Nederland stond.  Dat ik mag leven met een gouden lepel in mijn mond. En die dankbaarheid motiveert me om te gaan delen,
En dus maak ik opnieuw de keuze om maar een druppel op de gloeiende plaat te zijn.

Ik ga dus bij Shower Power aan de slag. Shower power biedt vrouwen en kinderen een plek om even tot rust te komen en in een veilige omgeving te douchen. Vooral wanneer je weet hoeveel vrouwen een verleden met seksueel geweld hebben realiseer je je hoe belangrijk deze plek is.
Daarnaast begreep ik uit berichten dat wanneer de douches in Moria constant zouden werken iedereen 1 keer per week zou kunnen douchen met het huidige aantal bewoners.  De douches werken alleen maar 50% van de tijd en wanneer ze het doen zijn ze vaker koud dan warm.

Met deze feiten in mijn hoofd stap ik onder mijn eigen fijne douche, in mijn goed geïsoleerde huis.
Ik pak de shampoo, van dat ene fijne merk dat ik zelf gekozen heb. Hierna volgt een lekkere crèmespoeling en zeep ik mezelf eens goed in. Dat ruikt lekker! Omdat ik toch zo heerlijk sta besluit ik ook onder de douche nog even mijn tanden poetsen. 'Nog een minuutje dan' besluit ik tot slot en daarna moet de douche echt uit. Ik gris mijn schone handdoek en sla die om mee heen, nog even die heerlijke warmte vasthouden en ik ga op zoek naar een setje schone kleding. Opeens realiseer ik me bij al deze momenten hoe goed ik het heb. Ik voel me veilig in mijn huisje, kan zelf beslissen welke verzorgingsproducten ik heb en welke kleding ik aantrekken. En al die tijd heb ik het geen moment koud. Dit is douchen in dankbaarheid, ik daag je uit dit ook eens te doen de komende week.....



maandag 7 januari 2019

"Never underestimate the power of tea and a good book"


Gistermiddag ben ik weer geland in Düsseldorf. Helaas was er een kleine tegenvaller, ik was wel geland, maar mijn bagage helaas niet! Mocht ik dus komende week ergens verschijnen in een allegaartje aan kleding, sorry! Heb ik een afspraak met je: stuur me dan even een herinnering, ook mijn agenda is namelijk nog in Athene. Hopelijk is dit probleem snel opgelost. En tot die tijd houd ik mezelf voor: dit zijn luxeproblemen! 

Op zo'n dag stilzitten in vliegtuigen en trein gaan mij gedachten juist steeds harder lopen. Hoewel ik zou willen dat ik jullie een mooi verhaal kon vertellen, met een heldere mening over alles wat ik heb gezien moet ik u teleurstellen. Mijn gedachten buitelen over elkaar heen. Als ik praat over wat ik heb meegemaakt merk ik dat ik de ene keer stilval en de andere keer door ratel. Ik hoop dat hier snel verbetering in komt...

Vandaag daarom een afgebakende blog over 'the library". Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik dol ben op boeken. Dat ik wanneer ik de eerste keer bij je thuis kom graag even een kijkje neem in je boekenkast. En dat ik niet op reis ga zonder boek bij me (dus ook niet naar Lesbos).

Vlak buiten kamp Moria, op de grens van "the olive grove"(waar nog eens honderden mensen wonen), staat het community centre van Stichting bootvluchteling. Sinds kort heeft de stichting zijn eigen Isobox  waarin twee lokalen zitten. In deze lokalen vinden de lessen voor volwassenen plaats: stress-relieve, litracy (leren kennen van het alfabet) en Engels.

Daarnaast is er bij het community centre iedere middag "the library" (de bibliotheek) waar mensen boeken kunnen lenen en een spelletje kunnen spelen. In het huis waar wij als vrijwilligers slapen is een grote boeken voorraad waar we elke dag een selectie van meenemen. We proberen boeken in alle talen mee te nemen die aansluiten bij de behoefte van de mensen. Helaas blijkt een passende selectie vinden soms nog best lastig te zijn met de grote diversiteit aan mensen en hun behoefte en de beperkte ruimte.



Op dagen dat het weer het toestaat staat het tafeltje met de boeken buiten. Op regenachtige dagen binnen. Binnenkort wordt deze tafel vervangen door een stevige boekenkast waar meer boeken in geplaatst kunnen worden. Jippie! Ik heb gemerkt aan de mensen die een boek komen lenen hoe blij ze zijn als ze een boek vinden dat aansluit bij hun interesse. De regel is dat een boek na een week terug moet komen, maar meteen polsen mensen al even wat ze moeten doen als ze het boek dan nog niet uit hebben. Gelukkig is verlengen ook een optie!
Mensen in Moria hebben natuurlijk geen biebpasje. We vragen daarom naar hun ausweis (serieus, ik kan er ook niks aan doen), waar we hun naam van kunnen aflezen. Daarnaast registreren we het tentnummer van iemand en een evt. telefoonnummer. Zo kunnen we altijd boeken die niet terug komen later proberen terug te vinden.

En spelletjes dus. Onder het genot van een bakje thee wordt de spelletjesbak regelmatig open getrokken. Grappig om te zien is dat er vooral heel veel Rummikub wordt gespeeld. Regelmatig leren we het ook bewoners aan. Waarom? Omdat je voor rummikub niet dezelfde taal hoeft te spreken. Sommige bewoners van Moria kunnen twee woorden Engels: "you play", meer is er niet nodig.

Onderstaand potje won ik van een aantal Afghaanse mannen. Zie je trouwens het rijtje dat achterstevoren ligt? Dit komt doordat mensen uit Afghanistan Farsi spreken. Een taal die van rechts naar links wordt geschreven. Op school heb ik ook tientallen kinderen gezien die achterin hun schrift begonnen, hun boeken beginnen immers aan die kant!



Voor de komende weken heb ik een missie. Een deel van het ingezamelde geld ga ik (in overleg met de stichting)investeren in nieuwe boeken. Op dit moment spreekt namelijk het overgrote deel van de Moria-bewoners Farsi of Somalisch. Boeken in die talen staan (nauwelijks) in de voorraad van de stichting. Ik ga kijken of ik via internet en mijn netwerk aan boeken kan komen. Mocht je goeie tips hebben dan hoor ik het graag!